divendres, 19 d’abril del 2013

SEGUIM PARLANT D'EMOCIONS

Alegria cusqueña, 2009
Les emocions es reflexecteixen al rostre, aquestes cares ens parlen d'alegria.


  El professor ens va proposar que duguéssim a classe una definició d'emoció. La meva opció va ser buscar la definició que fa la RAE: "Alteración del ánimo intensa y pasajera, agradable o penosa, que va acompañada de cierta conmoción somática". 

  Reflexionant tots a classe el que primer varem haver de fer es veure en que es diferencien  sensació, sentiment i emoció. L’emoció es una resposta inconscient davant determinades situacions, d’índole afectiva, intensa i curta. Repetida en el temps acabarà provocant un sentiment que té una durada moderada i és conscient, un sentiment és la conseqüència d’emocions repetides. La sensació per la seva part és d’índole corporal. Es dóna una interrelació de tot plegat, és a través de les emocions que es produeixen els canvis químics (serotonina), però aquestes emocions es veuen afectades per sensacions i sentiments.

   La definició d’emoció que es va recollir finalment entre tot el que havia anat sortint va ser la següent : "Una  emoción es la respuesta a un estímulo que provoca una alteración del ánimo involuntaria i/o inconsciente, intensa y pasajera de duración variable, agradable o desagradable que va acompañada de cierta conmoción somática, con especial relevancia de su influencia en las expresiones faciales y causante de sentimiento. La interpretación de una emoción concreta es subjetiva, dependiendo de las experiencias previas influenciadas por el contexto cultural, en especial el familiar,  es también un elemento fijador de la atención".

  Una altra proposta era triar tres frases i reflexionar sobre elles d’un capítol del llibre de Silvia Palou  “Las emociones Primarias y su alquimia”, “Sentir y crecer, El crecimiento emocional en la infancia” Grao 2004. La meva opció és la següent:

-Sobre l’amor: Amar es complejo, no podemos partir de una imagen idílica y parcial de lo que comporta amar”. Vaig triar aquesta frase perquè penso que s'idealitza la paraula amor i que cal fer una reflexió sobre que vol dir estimar, moltes vegades diem que estimem i el que volem és que ens estimin. El llibre "El arte de amar", Erich Fromm, 1956, va ser molt revelador per mi, es un llibre curtet i bo de llegir, així que el deixo penjat. enllaç A aquest llibre estudia la naturalesa de l’amor en les seves diverses formes, entre pares i fills, entre els membres d’una parella, etc. l’autor postula que l’amor madur va lligat a la cura, el respecte, la responsabilitat i el coneixement de l’altre.

-Sobre l’alegria: “Asumir una cierta reponsabilidad con respecto a nuestro estado de ánimo para que incluso en los momentos díficiles podamos conseguir un cierto punto de alegria para salir adelante”. Ens hem de donar permis per viure tot tipús de emocions però hem de sabre que tenim responsabililitat sobre els nostres estats de ànim, no sempre podem controlar el que ens passa però si podem fer alguna cosa sobre com ho vivim.

_Sobre la tristezaPreguntarnos qué nos aporta la situación que estamos viviendo. Las crisis o los momentos difíciles són momentos de cambio, de aprendizajes, aunque sean duros”. Potser aquesta frase pugui semblar una burla cap els que ho estan passant tan malament als moments actuals al nostre pais, però penso que una vegada viscut el dol necessari, davant les situacions difícils, per poder sortir d’elles, el primer pas es veure que hi ha de positiu en la situació que s'esta vivint, sempre hi podrem trobar algun nou aprenentatge, alguna cosa positiva que ens pot servir per enganxar-nos a ella i propulsar-nos cap a buscar la sortida.

La canço que deixo avui em va servir per trobar força en algún moment dificil.

                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada